Zoals het hoort

Theo Gaasbeek

EMMELOORD - Er schuilt een wolfin ons allemaal, ja, ook in u! Een wolf die alles stuk maakt, die het voorzien heeft op liefde en geluk.

Die het vergalt voor anderen en voor uzelf als u hem niet in toom houdt. En die de rode draad was in de voorstelling ´Wolf´ van Kommil Foo, afgelopen donderdag in Theater ´t Voorhuys in Emmeloord. Kommil Foo is een soort Vlaamse verbastering van ´comme il faut´ - Frans voor ´zoals het hoort´. Kommil Foo is ook de naam waaronder de Belgische broers Raf en Mich Walschaerts al zo´n twintig jaar optreden. Geen doorsnee cabaret.

De muziek bijvoorbeeld is veel beter dan doorsnee. De teksten ontstijgen de kwalificatie cabaret met hun gelaagdheid en hun absurdistische ontsporingen. Kommil Foo staat voor een mooie, sfeervolle, evenwichtig opgebouwde voorstelling waarin alles mogelijk is. Tedere liedjes naast hilarische visuele grappen, een grimmig sprookje over een beer die verliefd wordt op een eekhoorn naast een eigenzinnige bewerking van Johnny Cash´ A Boy Named Sue, een goochelact naast een protestsong, en een ode aan Kamagurka toe.

Het paste allemaal prachtig in elkaar en al waren sommige teksten wel wat erg wijdlopig, er viel altijd wel iets te genieten en meestal meer dan iets. Kommil Foo staat voor verbeeldingskracht zonder poeha, al deinzen de broers er niet voor terug God zelf ter verantwoording te roepen, voor de misdaden uit Zijn naam begaan. Er schuilt een wolf in ons allemaal, ook in Kommil Foo! Maar deze voorstelling was niet stuk te krijgen.

Publicatiedatum: 
dinsdag 10 februari 2009
Verschenen in: 
Noordoostpolder
Productie: