Wolf, een lofzang op het broederschap

De nieuwe voorstelling Wolf van Kommil Foo gaat uit de (schaaps)kleren!

Al meer dan vijftien jaar lang schudden de broertjes Walschaerts zinne- en minneprikkelende theatervoorstellingen voor jong en oud uit hun meesterlijke mouwen. Steeds opnieuw, avond na avond, slagen ze erin hun trouwe publiek met muzikale eerlijkheid en vaak clowneske spitsvondigheden in vervoering te brengen.

Raf en Mich vormen echter meer dan een garantie voor integer cabaret. Hun keuze voor herkenbare diepmenselijke thema´s maakt van hen niet minder dan wat ze zijn: verlossers van de instincten, grenswachters van de waarheid, troubadours van de liefde. Dit zeg ik u: Kommil Foo is confrontatie, loutering.

In Wolf, de honderd minuten durende nieuwe voorstelling van het duo, schotelen Raf en Mich ons onze diepste zielsroerselen, wensen en verlangens voor. De mens wordt ontmaskerd als het meest dierlijke van alle beesten. We herkennen onszelf als nietige wezens, gedreven door dierlijke instincten en wankel bij het minste briesje. En voor we het beseffen wordt mens dier en dier mens. Dan zit er een wolf in ieder van ons, klapwieken we als reigers met onze krukken en smullen Beer en Eekhoorn van hun geheime liefde.

En dan is er nog die vervloekte onleesbare tijd, die zich als een boze wolf achter elke boom verscholen houdt en geheel onverwachts kan toeslaan. Daarom moeten we een kamp bouwen waar de enige wolf die ons kan vinden de wolf in onszelf is. Waar we het sprookje van het kind-zijn zachtjes kunnen toedekken en levend houden. We moeten fantaseren en relativeren, aandikken en vervormen. Zeker als blijkt dat geluk als een parfum is dat na een poos vervliegt. Ongrijpbaar.

De rake liedteksten in Wolf hebben, vergeleken met hun vorige succesvoorstelling Spaak, niet aan kwaliteit of kracht moeten inboeten. Zo geven de broers met de inhoudelijk zeer sterke nummers Kop in het Zand en De Volgende, waarin God vogelvrij wordt verklaard, onverschrokken blijk van hun sociaal engagement.

Niet alle teksten zijn echter van dit taboedoorbrekende kaliber. Mich weet immers met zijn multifunctionele viool ook aan lichtvoetige songs als Man Genaamd Marianne, een bewerking van een nummer van Johnny Cash, een nieuwe dimensie te geven. Deze mannen kunnen alles aan.

Wolf is, in de traditie van de vorige shows, andermaal een bezielde en bezielende ode aan het leven. Bovenal is het echter een lofzang op het broederschap. Een van de troeven van Kommil Foo is namelijk dat intieme samenzijn tussen twee broers, dat sublieme samenspel tussen beiden waarin gezelligheid troef is. Want nooit verliezen ze elkaar uit het oog. Nooit vallen ze alleen.

Een ding is zeker. Que sera sera. Zolang het maar Kommil Foo is.

Ontdek de wolf in jezelf. Spurt naar de platenwinkel en koop de voorstelling nu op CD/DVD!

Tracklist

CD Wolf: geniet ervan - de volgende - de man die plots vliegen kan- niet voor mij alleen - kop in het zand - wolf (instrumentaal) - man genaamd marianne

DVD Wolf: boze wolf - geniet ervan - 174 over 38 - kop in het zand - koningsreiger - krukken - ik zeg, zij zegt 1 - wissel 1 - man genaamd marianne - ik zeg, zij zegt 2 - ware liefde - de man die plots vliegen kan- ik zeg, zij zegt - niet voor mij alleen - koningsreiger 2 - krukken 2 - boze wolf 2 - de volgende - wissel 2 - leven en dood

Publicatiedatum: 
zaterdag 6 december 2008
Verschenen in: 
CJP Magazine
Productie: