Superieur totaaltheater

Voorstelling-Spaak, door Kommil Foo

Spel en muziek Mich en Raf Walschaerts
Coaching en regie Wim de Wulf en Frans van der Aa
Gezien 4/5 De Kleine Komedie Amsterdam,
www.kommilfoo.be

De linkerachterhoek van het podium loopt schuin naar boven. Op het hellend vlak staan een stoel en een paar witte pumps. Het is dit schijnbaar achteloze stilleven dat je als kijker meteen de voorstelling in zuigt. Wat is het verhaal achter die verlaten damesschoenen? Spaak, het nieuwe theaterprogramma van het Belgische duo Kommil Foo, is superieur totaaltheater dat niet alleen een antwoord geeft op die ene vraag, maar ook op alle andere kwesties van het leven.

Je hebt als toeschouwer net genoeg tijd gekregen om het décor-met-de-pumps op je netvlies vast te leggen, wanneer de gebroeders Walschaerts opkomen. Mich, met een Turkse trom op de buik, neemt plaats op de stoel; Raf zet zich neer achter de vleugel en begint met het spelen van een eenvoudig motief) en dat hij absurd vaak herhaalt. Na het openingslied, waarin de kreet ´weg met de liefde!´ een cruciale rol speelt, richtKommil Foo het woord tot het publiek. De gebroeders Walschaerts hebben slecht nieuws: de wereld is vergaan, alles staat inmiddels onder water. Hoe dat gebeurd is, willen Mich en Raf graag vertellen.

Het verhaal is als een film die van achter naar voren wordt afgedraaid. Het water zakt, de tranen - de veroorzakers van de watersnood - kruipen langs de wangen van een ontroostbare man weer terug in de ogen. In Spaak presenteert Kommil Foo een mozaïek van comedy, absurdisme, buiksprekerij, marionettenspel, muziektheater en poëzie. De ene scène is nog briljanter dan de andere. Mich wordt voorgesteld als de gelukkigste man van de wereld, een gemoedstoestand die ook een nadeel heeft: de angst van het verhezen. Moraal van het verhaal en het antwoord op alle vragen? Hoe gelukkig je ook bent, er is óók altijd het verdriet. Maar het verdriet bij Kommil Foo is zo mooi, datje er bijna naar zou verlangen.

Publicatiedatum: 
maandag 9 mei 2005
Verschenen in: 
Algemeen Dagblad
Productie: