Spaak is topcabaret van hoogste niveau

WIGGELE WOUDA

Telkens als je een voorstelling van het Vlaamse cabaretduo Kommil Foo bijwoont, denk je: dit programma kunnen ze niet meer overtreffen. Wat een niveau en een energie!

En tóch slagen de gebroeders Mich en Raf Walschaerts er weer in je helemaal onder te dompelen in een bed van overweldigende aantrekkingskracht, geboeid-heid en domweg pure klasse. Spaak, hun jongste theatrale spruit, is dan ook een absolute topvoor-stelling van het allerhoogste niveau.Het lijkt er ook op dat de twee mannen sinds hun eerste voorstelling Plank uit 1993 steeds minder attributen nodig hebben om hun verhaal te vertellen. Want in Spaak worden die zaken slechts beperkt tot een aantal schoenen, twee stoelen, een schuin oplopend toneel en een figuratief restaurantinterieur. En natuurlijk hun gitaar, viool en piano die ze tot in alle romantische en ironische nerven beheersen.

Maar de kern van hun.voorstelling is het liefdesverhaal „met een ruime blik". En als er twee mensen een verhaal kunnen vertellen die ze al dan met voorzien van schitterende liedjes of mimische fratsen, dan zijn het wel de gebroeders Walschaerts die ook nu weer geweldig goed op elkaar zijn ingespeeld.LiefdeHet sprookje over de liefde - wat kunnen die Vlamingen het woord liefde toch wonderschoon schetsen in al haar geledingen - is van een eenvoud en tegelijkertijd van een uniciteit die je maar zelden ziet.Raf speelt de man met de stem van Mich en Mich speelt de prinses met de stem van Raf. Deze cartoonachtig visualisering van het sprookje is niet alleen uiterst humoristisch, maar getuigt ook van een creativiteit die bij de jongens onuitputtelijk lijkt.De manier waarop ze de jaloezie en afgunst uitbeelden met twee paar mannenschoenen en een paar naaldhakken, werkt narratief zo sterk dat je voor de verbeelding de rest eigenlijk niet meer nodig hebt. En deze minimalisering van de illusie lijkt de kurk waarop deze voorstelling drijft. Ze spelen met de verbeelding zo krachtig dat ze je bijna hypnotiseren zoals een ras verhalenverteller je meelokt uit de werkelijkheid.Er zit in dit programma geen enkel verval of zwak moment. Die theatrale uitbalancering wordt tot in alle details uitgewerkt waardoor de voorstelling ook een gepaste vaart krijgt.

En voor je het weet is de voorstelling dan ook weer afgelopen en rest een diepe buiging voor dit tweetal.

Raf en Mich Walt-schaerts hebben met Spaak dan ook de perfectie bereikt die je in een mix van muziek, story telling, cabaret en toneel ooit kunt bereiken. Van het afgelopen theaterseizoen is deze voorstelling zonder discussie het hoogtepunt.

De volle zalen die ze nu trekken in vergelijking met hun beginperiode, zijn dan ook onvoorwaardelijk verdiend.

Voorstelling: ´Spaak´ door Kommil FooPlaats: Harmonie, Leeuwarden Belangstelling, uitverkocht

Publicatiedatum: 
zondag 24 april 2005
Verschenen in: 
Friesch Dagblad
Productie: