Spaak

Luc Milio

Spaak : Gezien: 07/05/2005 Capitole Gent

De theaters lopen deze dagen vol voor ´Spaak´, het nieuwe programma van de broers Raf en Mich Walschaerts, beter bekend als Kommil Foo. Gisteravond zijn ze neergestreken in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Luc Milio, goeiemiddag, ´Spaak´ moest oorspronkelijk een voorstelling worden over wielrennerij maar dat is anders uitgedraaid.

Ja, daar liep het al meteen spaak. De broer van bomma Walschaerts is in de jaren ´20 verongelukt tijdens een wielerwedstrijd in Antwerpen en dat leek Raf en Mich een aanleiding om iets over dat wereldje te maken. Maar al snel merkten ze dat ze toch weer bij hun ´thema van altijd en nooit afgerond´ terecht kwamen, namelijk de liefde. Dus geen voorstelling over kermiskoersen en ook geen andere foor want dit programma is opvallend sober in aanpak als je ze bijvoorbeel vergelijkt met vorige escapades, maar des te geinspireerder in podiumkunsten.

Kapstok van het verhaal is een man die door zijn vrouw in de steek wordt gelaten.

En aan die kapstok hangen de meest ontroerende maar ook hilarische vondsten, aan elkaar gesmeerd door de veelzijdige muzikaliteit van de broers. De liefdesrivaal in het verhaal blijkt de voorzitter van de fotoclub te zijn, daar zit al een soort tristesse in die - hoe erg ook - onbedaarlijk op de lachspieren werkt. Gevoelens als wanhoop, wantrouwen en zelfbeklag maken zelfs plaats voor wraak op het moment dat de concurrent gezellig komt tafelen en de stoppen, bijna samen met de pianotoetsen, doorslaan. Op zo´n moment zwelt de voorstelling heerlijk dramatisch aan, maar het kan ook heel lichtvoetig. Raf en Mich als een prins en prinses, de één met de stem van de ander. Dat truukje kennen we maar het werkt altijd als het, zoals hier, met veel extra verf gebeurt. Er is ook de scène van de eenzame man in het restauant, zo weggelopen uit de commedia del arte. Of een vouwmeter die een personage wordt en hun laarzen die aan het eind van de voorstelling van tranen vol water staan. Dat is wat symbolisch voor deze voorstelling van Kommil Foo, een lach en een traan. Zelden zag ik grotesk en intimistisch zo harmonieus en perfect samen, gemarineerd in subliem vakmanschap. Alles in deze show is schitterend gevonden en nooit te ver gezocht. Het goede nieuws is dus dat ´Spaak´ een geweldige voorstelling is, het slechte nieuws is dat alle voorstellingen voor dit seizoen zijn uitverkocht. Zowel de reeks in de Arenberg deze week als de optredens half juni in De Warande in Turnhout. Daarom deze boodschap, wees er op tijd bij om kaartjes te reserveren voor de Arenberg volgend seizoen, in januari en juni staan ze er. En dat reserveren kan trouwens nu al.

En Kommil Foo gaat ook toeren, in december komen ze naar Mechelen, Heist-op-den-berg en Geel. In april volgend jaar kan je ze bewonderen in Bornem en Mol.

Luc Milio

VRT-Radio 2

Publicatiedatum: 
zaterdag 7 mei 2005
Verschenen in: 
VRT-Radio 2
Productie: