Soepel strelende liedjes van Kommil Foo ★★★★

Henk van Gelder

Mich Walschaerts presenteert ons een door zijn broer Raf belichaamd specimen van de mens. En aan de hand van dit op een massagetafel liggende proefexemplaar laat hij zien wat zulke mensen allemaal in hun mars hebben: „Wat ze met hun beperkte mogelijkheden allemaal kunnen – ongelooflijk.”

Dat is een grappig openingsnummer, maar dat niet alleen. Het vormt tevens de aftrap van een reeks scènes en liedjes die – soms dichtbij, soms in de verte – iets te zeggen (en/of te lachen) hebben over de manier waarop de mensheid zijn mogelijkheden benut. Ten goede of ten kwade.

Het duo Kommil Foo, de verzamelnaam van de Gentse gebroeders Walschaerts, bestaat al ruim 25 jaar. De eerste shows waren spectaculair door de combinatie van oergeestige slapstick en een bluesy soort muzikaliteit. Het aandeel van de slapstick is in de loop der jaren onvermijdelijk afgenomen – en nu goeddeels verdwenen. Maar de muzikaliteit bleef. En de verbale kolder werd alleen maar beter. De weemoed die tegelijk zo onweerstaanbaar in hun voorstellingen oprukte, contrasteerde daar des te mooier mee.

Als resultaat is hun nieuwe programma Schoft een toonbeeld van theatrale balanceerkunst, waarin hoogst lachwekkende verhaaltjes, dialoogjes, een zingzegnummer over een oversekste prins en een handvol visuele effecten wonderbaarlijk goed samengaan met de soepel strelende liedjes die al vanaf hun beginjaren een van hun specialiteiten vormen. Het slotchanson is ditmaal het mooiste: „Kom hier, dat ik u aan mijn borst druk.”

Het thema van de menselijke mogelijkheden komt af en toe voorbij in de gedaante van een opstandige bedelaar („ik heb geen zin om voor 5 euro uw zieltje te wassen”), een treffend lied over doodsangst en een scherpzinnig referaat over de voor- en nadelen van democratie waarin twee wolven en één schaap de hoofdrol spelen. Maar ook als het niet expliciet over goed of kwaad gaat, is Kommil Foo hier op zijn best.

Publicatiedatum: 
dinsdag 23 februari 2016
Verschenen in: 
NRC Handelsblad
Productie: