Poëtische verhalen en bizarre fantasieën

THEATER Spaak van Kommil Foo Gezien- 3/5, Kleine Komedie, Amsterdam.

Vandaag nog, daarna tournee: www.kommilfoo.be

Eigenlijk zou hun nieuwe voorstelling gaan over de oom van de Vlamingen Mich en Raf Walschaerts, die samen het duo Kommil Foo vormen. De oom verongelukte toen hij tijdens een wielerwed-strij d in Antwerpen uit het peloton wegsprintte. Spaak zou gaan over deze gebeurtenis en alle randfiguren tijdens zo´n Vlaams wieler-spektakel.

Maar gaandeweg de repetities kwamen de broertjes Walschaerts uit bij de liefde, het vertrouwde terrein dat ze telkens weer verrassend weten in te kleuren. In de voorstellingen van Kommil Foo (sinds 1987) speelt liefde, geluk en ongeluk een belangrijke rol. Vaak schuilt hun humor in de tragiek, zoals ook in de verschillende verhalen die in deze voorstelling door elkaar lopen. Daarbij is de angst om elkaar te verliezen een terugkerend element.

Neem het sprookje van de prinses die de prins van haar leven heeft gevonden. Alles lijkt in orde, totdat in haar slaap de prins van haar dromen verschijnt. Met een absurde strijdtussenbeide prinsen tot gevolg. De broers maken van de prins en prinses een hilarische vertoning door hun rollen te playbacken. Als Raf de prins speelt, wendt Mich zijn hoofd af om de zinnen vanzijnbroeruitte spreken.

Intussenbeweegt Raf alleen met zijnlippen. Het sprookje wordt een soort poppenkast.

Met hun prettige, verstilde manier van vertellen krijgen de broers de zaal mee in hun poëtische verhalen en bizarre fantasieën. De pijn is nooit keihard voelbaar, maar eerder schurend. De sfeer van de voorstelling wordt voor een belangrijk deel bepaald door de eigen nummers, vaak melodische en melancholische muziek. Sommige liedjes zijn toneelstukjes op zich.

Verdriet is ook zo´n terugkerend thema. Ze vertellen dat de wereld is vergaan en ondergelopen met water. Het blijkt dat tranen voor de ondergang van de wereld gezorgd hebben als ze de gebeurtenissen terugdraaien. De dagelijkse realiteit wordt achterstevoren afgedraaid een wel heel bizar verhaal.

Mich vertelt over zijn angst dat de vrouw van zijn leven vreemdgaat - wat doet ze toch elke dinsdagavond bij de fotoclub? De verdenkingen worden steeds speculatiever. Intussen passeert een verhaal over een man die de minnaar van zijn vrouw thuis uitnodigt, een bijna racistische slager in een Vlaams café en een klassieke restaurantscène tussen ober en klant die uit de hand loopt.

Met Spaak bewijst Kommil Foo opnieuw een uniek fenomeen in cabaretland te zijn. Met hun melange van muziek, toneel en cabaret zijn ze onverslaanbaar.

MERIJN HENFLING

Publicatiedatum: 
woensdag 4 mei 2005
Verschenen in: 
Parool
Productie: