“Mix van humor en ontroering”

Door: Steven Verhamme

KOMMIL FOO DRIE WEKEN OP TOUR MET NIEUWE EN BEKENDE LIEDJES
“Mix van humor en ontroering”

In januari staan de broers Walschaerts drie weken lang in verschillende Vlaamse steden op de planken met ‘Kommil Foo in Concert’. Omringd door een uitgelezen groep muzikanten, zingen Raf en Mich bekende én nieuwe liedjes. Jongste broer Mich vertelt er meer over.

Waarom onderbreken jullie plots jullie theaterprogramma ‘Schoft’?
We hebben van die voorstelling nog geen plaat gemaakt. In het liedjesprogramma dat we nu gaan brengen, zitten een aantal songs uit ‘Schoft’. De vijf laatste concerten willen we graag opnemen en daar onze nieuwe plaat van maken. Die moet tegen maart klaar zijn. We gaan dus het nuttige aan het aangename koppelen. (lacht)

Wordt het een heel andere voorstelling dan wat de mensen van jullie gewoon zijn?
Als mensen naar ons komen kijken, willen ze een mix van ontroering en humor. Dat proberen we niet alleen met onze theatershow te doen, maar ook met onze liedjes. De nadruk zal in het liedjesprogramma op de acht muzikanten op het podium liggen, want het wordt een heel muzikaal project. Anderzijds gaat het ook iets verder dan een gewoon concert. Er zal ook iets theatraals in zitten, maar het zijn vooral de liedjes die er moeten uitspringen.

Mogen we ook jullie brede spectrum aan muziekjes verwachten?
Gwen Cresens is onze muzikale leider. Hij maakt al onze arrangementen en gaat mee op tour met zijn accordeon en bandoleon. We spelen al jaren met hem, op muzikaal vlak is hij het derde been van Kommil Foo. Het klikt heel goed tussen ons. Zijn invalshoeken passen goed bij wat we willen doen. Zo spelen we niet langer de traditionele pop waarmee we 20 jaar geleden be-gonnen zijn. Dankzij de acht muzikanten gaan we nu ook in de richting van de jazz en de tango.

Wat heeft 2017 verder in petto?
Na het liedjesprogramma spelen we ‘Schoft’ nog tot de zomer. Daarna maakt Raf een solocabaretvoorstelling en stort ik me, samen met Ineke Nijssen, op een tienervoorstelling. Ik zit daarvoor volop in de schrijffase. Het wordt een stuk over rouw en afscheid. Raf en ik hebben het nodig om allebei geregeld zijsprongen te maken. Omdat we zo vaak samenwerken, voelt dat heel verfrissend aan. Als je een paar maanden solo de baan op bent, stijgt de goesting om daarna terug samen iets te realiseren.

Kommil Foo in Concert gaat in première op 5 januari in Strombeek-Bever en is daarna onder meer te zien in Tongeren, Beveren, Hasselt en Antwerpen. Info: www.kommilfoo.be 

 
Publicatiedatum: 
zondag 1 januari 2017
Verschenen in: 
De Zondag