Lachen of huilen? Dat is de vraag

Door: Steven Verhamme

Nieuwe voorstelling van Kommil Foo heet ‘Schoft’

Kommil Foo brengt al enkele decennia zwarte romantiek van het hoogste kaliber. Er wordt maximaal ontroerd met minimale middelen. Ook in ‘Schoft’ de nieuwe voorstelling van Mich en Raf Walschaerts heersen ontroering, hilariteit, virtuoze muzikaliteit en pakkende beelden. Een gesprek met de meest bebaarde van de twee broers.

Waarover gaat ‘Schoft’ eigenlijk?

We wilden een voorstelling maken over ethiek, over goed en kwaad in de mens. We hebben de voorstelling geschreven in 2015, een jaar waarin veel is gebeurd. We hadden eerst een zwarte voorstelling gemaakt maar we hebben die wat zachter gemaakt door zelf een oplossing aan te reiken: mededogen.

Is het de bedoeling om ook nu weer een soort spiegel voor te houden aan het publiek?

We kunnen met ons tweetjes alleen maar suggestief werken en de mensen zelf laten ontdekken en nadenken. Daar ligt de sterkte van Kommil Foo. De kracht van de suggestie om zo te confronteren. De mens is een klein smeerlapje en een schoft, maar toch is er hoop. De toeschouwers krijgen allerlei emoties over hen heen, maar ze gaan toch niet met een zwaar gevoel naar huis.

Wordt het maken van voorstellingen met de jaren moeilijker?

De inspiratie blijft vlot komen, maar we hebben meer tijd nodig. Vroeger schreven we een voorstelling op drie maanden, ‘Schoft’ is gegroeid over een heel jaar. Met ouder worden ga je bewuster om met wat je aan het doen bent. Wat je vertelt, wordt essentiëler.

‘Schoft’ is de komende maanden te zien in Dilbeek, Maasmechelen, Genk en Oostende. De volledige speellijst vind je op www.kommilfoo.be

Publicatiedatum: 
zondag 28 februari 2016
Verschenen in: 
De Zondag
Productie: