Kommil Foo op weg naar onaardse hoogte

Frits Nies

THEATER - De god van de donder en de god van de jacht krijgen ruzie om een vrouw. De god van kus m´n kloten roept "Kus m´n kloten!´ en krijgt een volle peer op z´n goddelijke smoel van de god van de lange tenen. Drie goddelijke tanden vliegen door het heelal en komen op aarde terecht. Daar leiden ze tot enkele waanzinnige scènes voor de god van het publiek.

Zie daar het plot van de zevende theatervoorstelling van Kommil Foo: Lof der waanzin. De Vlaamse broers Raf en Mich Walschaerts hebben meer dan ooit de moeite genomen er een echt theaterstuk van te maken. Met resultaat. Het is misschien niet het zotste dat het komische en muzikale duo in de afgelopen ruim tien jaar op de planken heeft gebracht, maar zeker wel het fraaiste.

De goddelijke tanden komen terecht in Vlaamse huiskamers waar liefde en waanzin hand in hand gaan. Raf en Mich spelen moeiteloos en vol grappige inleving de meest uiteenlopende types, soms zelfs inclusief het hen omringende meubilair. Hun fysieke inzet is als vanouds fabuleus en levert deze keer zelfs het plastisch verbeeldende hoogstandje op van de verwekking en aansluitende geboorte van een kind. De intens verbale scènes worden afgewisseld met de van Kommil Foo vertrouwde, mooie, rustige liedjes, waarbij de broers zichzelf begeleiden op gitaar, piano, viool en zelfs blokfluit. Liedjes ook met veel tongue in cheek, zoals over de dromerige jongen in de klas die meester Frank maar een domkop vindt omdat deze hem niets meer kan leren voor zijn toekomstige plicht als astronaut.

Ook met het decor pakt Kommil Foo deze keer groots uit als een sprookjesachtige ruimte met daarin veel dubbele bodems en fraaie belichting. Een hoek is ingericht als een soort geluidencircus, waarin Mich de geluidseffecten verzorgt bij een verhaal van Raf. Het lijkt wel een complete Luikse markt die overhoop wordt gehaald voor opmerkelijk trefzekere effecten met huis-, tuin- en keukenspullen. Absolute vondst blijkt een drinkglas in een oude sapcentrifuge voor de klanknabootsing van een helikopter. Het is een van de vele komisch alsook theatraal effectieve momenten in deze even fraaie als fascinerende voorstelling van Kommil Foo. De broers Walschaerts zijn onder regie van Wim de Wulf op weg hun toch al eigenzinnige cabaret naar onaardse hoogte te tillen.

Publicatiedatum: 
vrijdag 5 april 2002
Verschenen in: 
De Limburger
Productie: