Kommil Foo op dreef in Spaak

Marco Weijers

De liefde, altijd weer de liefde. Favoriet onderwerp van schrijvers, dichters en cabaretiers. Vooral wanneer het spaak loopt. Het Vlaamse duo Kommil Foo bevestigt dat nog eens met een nieuw programma dat doortrokken is van weemoed en liefdespijn. Goed voor een geweldige avond.

Kommil Foo wordt gevormd door de gebroeders Raf en Mich Walschaerts. Ze maken al een jaar of vijftien cabaret en wonnen in 1992 het Came-retten-festival. Sindsdien toeren ze door Nederland en België met voorstellingen die een hoge mate van muzikaliteit koppelen aan een originele kijk op de wereld. Zelden waren ze daarbij zo goed op dreef als in Spaak.

Vrijwel alles klopt aan hun nieuwe programma, dat werd fregisseerd door Wim de ulf en Frans van der Aa. Vanaf het eerste moment palmt Kommil Foo het publiek in en houdt die aandacht ook vast. Het duo vertelt in Spaak niet echt een doorlopend verhaal, maar tussen de ogenschijnlijk losse nummers ontstaan steeds meer lijntjes en verbindingen. Totdat gevoelsmatig alles op z´n plaats valt.

Direct

De broertjes Walschaerts komen in Spaak direct met slecht nieuws. De aarde is zojuist vergaan, delen ze ons mee. Vervolgens beschrijven zij de gebeurtenissen die tot dat einde leidde. In omgekeerde volgorde, zoals een film die achteruit wordt gespoeld. Een eenvoudig idee, dat tot in de finesses is uitgewerkt en een aantal hilarische beschrijvingen oplevert.

Zo weet Kommil Foo vaker met minimale middelen een hele wereld op te roepen. Twee paar schoenen zijn voor dit duo genoeg om levendig een buitenechtelijke escapade te verbeelden. Een duimstok fungeert als minnares, weer even later is datzelfde ding een typemachine. En als één stoel een paard is, kun je met twee stoelen een paardenrace houden.

Licht absurdistische sketches met personages die zich tegen beter weten in vastklampen aan een al lang verloren liefde. Afwisselende poëtische liedjes gezongen door twee multi-instrumentalisten met een prettig stemgeluid. Een programma dat ongehaast de vaart erin houdt en een onnadrukkelijke structuur die alles samenbindt. Kommil Foo lijkt inmiddels te weten hoe het hoort. In Spaak handelen ze daar ook naar. Top!

Marco Weijers

Kommil Foo weet met minimale middelen een hele wereld op te roepen.

Publicatiedatum: 
vrijdag 6 mei 2005
Verschenen in: 
Telegraaf
Productie: