Kommil Foo geeft zijn publiek een stoot verbeeldingskracht

CABARET

In het cabaret heb je schreeuwers en fluisteraars. De eerste groep is in de meerderheid. Kommil Foo behoort tot de tweede groep. De broers Raf en Mich Walschaerts maken al twintig jaar subtiele, fantasievolle voorstellingen die muzikaal geramd zitten. Na het bloedmooie Spaak (2005) brengen de Vlamingen nu opnieuw een show die poëtisch en geraffineerd grappig is. Met Wolf geeft Kommil Foo het publiek een stoot verbeeldingskracht.

De show bestaat uit anekdotes, fysieke acts en verhalende liedjes; hun gebruikelijke opzet. Raf en Mich vertellen niet keurig een verhaaltje van a naar b, maar zetten verschillende lijntjes uit. Over hoe het zou zijn als ze elkaars levens zouden leiden, over een liefdesrelatie tussen een beer en een eekhoorn of overMichs ferme actie op zijn eerste schooldag. In ieder mens huist een wolf, is het thema, en die kan het geluk elk moment wegblazen. Uiteraard gaat het uiteindelijk ook veel over de liefde, het ultieme Kommil Foo-onderwerp, en de kwetsbaarheid ervan.

Hoogtepunt is het lied Kop in hetzand, een praatliedje waarin allerlei zaken door elkaar gaan lopen - typisch Kommil Foo. Raf begint te zingen over een Afrikaans voetballertje dat door een landmijn zijn been en toekomstperspectief verliest. Maar net als het larmoyant lijkt te worden, blijkt dat hij dit verhaal aan zijn vriendin in het restaurant vertelt. Er ontstaat een woordenwisseling die eindigt in geknok en pure slapstick. Hilarisch. Het nummer heeft een eenvoudige melodie, maar de tekst is zo knap rijmend dat elke zin verrassend is. Het is bijna een rap, maar dan tekstueel wel goed.

Ook zingen ze een eigen bewerkmg van Johnny Cash´ A Boy Named Sue, over een jongen die door zijn vader Marian genoemd is. Hun uitvoering is spannend en smaakt naar nieuwe bewerkingen van klassiekers. Aan het slot van de voorstelling zingt Raf een funeus, maar grappig nummer over het kwaad in de wereld. Uiteindelijk belandt hij aan de hemelpoort. ´De volgende´, klinkt er. Raf: ´Waar heb ik dat eerder gehoord?´. Volgens hem zijn het woorden die alleen tirannen uitspreken. Om dan te concluderen: ´Met alle respect: u bent de volgende.´ Waarop Raf zichzelf tot God verldaard. Het is Kommil Foo gegund.

Merijn Henfling

Wolf van Kommil Foo.
Kleine Komedie Gezien 10/5
Vanaf volgend seizoen terug in Nederland

Publicatiedatum: 
dinsdag 13 mei 2008
Verschenen in: 
Volkskrant
Productie: