IJdele Joop mag niet gemist worden

Wiggele Wouda

Als iemand zegt dat je echt naar die ene voorstelling moet gaan, dat die voorstelling gewoon grappig en vooral dan de moeite waard is, dan krab ik mij nog wel eens twee keer achter de oren.

Zeker als diegene iemand is van een belanghebbende platenmaatschappij.

Maar ze krijgt in dezen honderd procent gelijk: Ijdele Hoop van Kommil Foo is een cabareteske toneelvoorstelling die niet gemist mag worden. Zonder schroom: dit is de beste voorstelling die ik ooit van Raf en Mich Walschaerts gezien heb.

De gebroeders Walschaerts scoren de laatste twee, drie theaterseizoenen (met onder andere Bek!) bijzonder goed en groeien gestaag maar overtuigend in zowel hun vorm als inhoud.

In Ijdele Hoop vallen inhoud en vorm samen in een soort scheppingsverhaal dat tegelijkertijd ook het raamwerk is waarbinnen het zich allemaal afspeelt.

God en Jezus kijken vanuit een stellagedecor neer op de aarde en kunnen lachen om en vooral genieten van de mensheid; hun schepsels.

Van opa Walschaerts bijvoorbeeld die op zijn drieënnegentigste nog verliefd wordt, of van Mich Walschaerts die zijn ´schatje´ maar niet kan vergeten.

Toch is er iets met die mensheid in de visie van Raf en Mich.

Ze dragen namelijk allemaal het beest in zich.

Het beest dat soms de baas is en hevig verlangt (of zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen: een onblusbare goesting heeft) naar sex, drugs en rock ´n roll.

Wie nu denkt dat Ijdele Hoop een moraal of zedenvoorstelling is, heeft het mis.

Het zijn eerder menselijke sketches met een absurd doch geestig karakter waarin de twee broers schitteren in knappe dialogen en fysieke grappen.

Soms doen hun sketchverhalen je denken aan de fantastische vertellingen van Bordewijk.

Maar ook Kafka kijkt ruimschoots om de hoek mee en maakt deze voorstelling mede tot een boeiende en vooral erg interessante kunstvorm die prikkelt en van de toeschouwers iets meer verlangt.

Het is dus genieten geblazen van dit Vlaamse duo dat zich vooral ook in deze show onderscheidt met prachtige, soms schrijnende dan weer romantische liedjes waar de echtheid en de passie van afspatten.

Ijdele Hoop is een voorstelling waarvan je geniet: geniet en geniet.

Voorstelling: ´Ijdele Hoop´ door Kommil Foo

Plaats: De Lawei

Belangstelling: 300 toeschouwers

Publicatiedatum: 
donderdag 6 april 2000
Verschenen in: 
Leeuwarder Courant
Productie: