Een tango met twintig jaar Walschaerts-waanzin

-door Patrick Poppe-

Samen met het Orquesta tanguedia maken de broers walschaerts een feest van twintig jaar Kommil Foo dat pas eind januari in De Roma in Borgerhout wordt afgesloten.

Na try-outs op de Gentse Feesten en in het Rivierenhof ging Kommil Foo de Luxe echt in première op 1 oktober in Leuven. Daar bleek dat het huwelijk met het Orquesta Tanguedia van ´copain´ Gwen Cresens bijzonder geslaagd is. Het beste uit twintig jaar Kommil Foo - geregisseerd door de nog steeds ontwapenende Ineke Nijssen - is immers in een compleet nieuw (tango)jasje gestoken en dat komt meestal de sfeer van hun cabaret ten goede. Meestal, want af en toe dreigt de tekst verloren te gaan als de strijkers van de achtkoppige band iets te zeer de bovenhand nemen, maar wanneer je nadien ademloos zit te luisteren hoe Cresens de longen van zijn bandoneon leegspeelt, ben je weer helemaal verkocht.

Kommil Foo de Luxe zit vol hoogtepunten, net als de carrière van de twee broers zelf. Denken we maar aan scenes als Restaurant of De prinses waarvan sprake die moet kiezen tussen de prins van haar leven en de prins van haar dromen, het anti-racistische Worsten of intieme nummers als Zuster, Verdriet, Ruimtevaarder en Madrid. Nummers die ook allemaal op het bijhorende nieuwe album en in het songbook terug te vinden zijn.

Tango

"Al was het moeilijk om een keuze te maken. Wat overgebleven is, zijn nummers die volgens ons de tand des tijds doorstaan hebben en die we binnen twintig jaar misschien nog altijd zullen spelen", zegt Mich. "Kommil Foo de Luxe geeft ons de kans om met stijl terug te kijken op de afgelopen twintig jaar. We blijven met veel plezier ons oudere werk brengen. Dat dat ditmaal met tango gebeurt, is eigenlijk heel logisch. Tangomuziek heeft af en toe iets agressiefs en dan weer iets heel teders of weemoedigs en we begeven ons nu eenmaal tussen die uitersten van emoties", voegt Raf er aan toe. "Dat klopt: Tanguedia - een samentrekking van tango en tragedia - is een orkest van extremen, dus dat past perfect bij Kommil Foo de Luxe´, voegt orkestleider Gwen Cresens, wiens echtgenote Karla Verlie trouwens verrassend vuilbekkend uit de hoek komt, toe.

Vele voorstellingen zijn al uitverkocht, maar hier en daar zijn er wachtlijsten. Afsluiten doen Raf, Mich en Gwen in hun vertrouwde De Roma in Borgerhout op 28 en 29 januari 2011.

Publicatiedatum: 
zaterdag 16 oktober 2010
Verschenen in: 
Gazet van Antwerpen
Productie: