Een heerlijke lach en een traan

-door Dorien Desmedt-

De enkele lege zitjes in het openluchttheater van het Rivierenhof in Deurne verrieden dat er toch wel wat mensen het rotweer niet wilden trotseren om Kommil Foo aan het werk te zien. Het duo stond, samen met Orquesta Tanguedia, op 29 augustus al voor de tweede avond op rij op het podium van het uitverkochte Openluchttheater. In 'Kommil Foo De Luxe´ wordt het beste van meer dan twintig jaar Kommil Foo gebracht, onder de uitstekende begeleiding van het achtkoppige Orquesta Tanguedia. En de afwezigen kregen ongelijk, want het werd een geweldige show in het Rivierenhof waarbij de enige spelbreker - je raadt het al - het weer was.

Het optreden begon met een muzikale intro van het Orquesta Tanguedia, waarna de broertjes Walschaerts het podium betraden en een sterk 'Het beest is baas´ neerzetten. Sterk, zo kunnen we het hele optreden eigenlijk samenvatten. Kommil Foo brengt al jaren cabaret - excuseer ons de voor de hand liggende woordspeling - zoals het moet, en bracht daar ook in het Rivierenhof een knap staaltje van.

De nummers die we te horen kregen, waren stuk voor stuk pareltjes. Nu eens ontroerd, dan weer met een glimlach om de lippen genoot het publiek zichtbaar van nummers als 'Het verdriet´ en het immens grappige 'Worsten´. Een van onze favorieten van de avond was het ontzettend mooi gebrachte bisnummer 'Atlantis´. Tegen die tijd was zowat de helft van het volgens Kommil Foo zelf erg moedige publiek verkleumd en/of doorweekt, maar heel even voelde niemand daar nog iets van.

Ook de acts tussen de nummers door zorgden voor een lach én een traan bij het publiek. Gelachen werd er onder meer bij de erg grappige restaurantscène, heel wat serieuzer ging het er dan weer aan toe toen Mich en Raf achterstevoren een verhaal vertelden over het verdriet bij een begrafenis. Een nummer dat zowel humor als ontroering bevatte, was 'Mijn gezelschap´, dat op het einde over alom aanwezige schoonheid blijkt te gaan.

De leden van het Orquesta Tanguedia gaven een absolute meerwaarde aan het optreden. De sowieso al erg mooie nummers kregen dankzij hen een passende muzikale omlijsting. Wij onthouden vooral de stem van Karla Verlie en de indrukwekkende vioolsolo van Wietse Beels. Al willen we daarmee zeker geen afbreuk doen aan de prestaties van de rest van het orkest, die stuk voor stuk ook merkbaar het beste van zichzelf gaven!

Kommil Foo trekt nog een hele tijd door de culturele centra met deze show en wij hebben maar één tip voor je: ga kijken! Die tip kunnen we staven met enkele argumenten. Eén: culturele centra zijn overdekt, dus regen en kou zullen je alvast niet kunnen storen. Twee: op de site van Kommil Foo staat te lezen dat de voorstelling je 'in het beste geval lichtjes overdonderd achterlaat´ en daar is geen woord van gelogen! Wij hadden met een titel als 'Kommil Foo De Luxe´ erg veel verwacht van deze voorstelling en Kommil Foo én het Orquesta tanguedia hebben die verwachtingen ruimschoots ingelost. Drie: 'Kommil Foo De Luxe´ krijgt de volle vijf sterren. Gaan kijken dus!

Publicatiedatum: 
maandag 30 augustus 2010
Verschenen in: 
Cutting Edge
Productie: